ORIENTERINGSMATERIALE

NYT SOLCELLEPROJEKT NORDVEST FOR TORP, AABENRAA KOMMUNE

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYT SOLCELLEPROJEKT NORDVEST FOR TORP, AABENRAA KOMMUNE

Beskrivelse af projektet

Solcelleprojektet er beliggende nordvest for Torp, i Aabenraa Kommune, og i den forbindelse har Aabenraa Kommune den 13. juli 2022 offentliggjort forslag til lokalplan (nr. 149) samt for- slag til kommuneplantillæg (nr. 54). med tilhørende miljøvurdering. Planforslagene samt miljø- vurderingen kan findes på Aabenraa Kommune hjemmeside.

Link til forslag til lokalplan:

https://www.aabenraa.dk/media/4114446/forslag-lokalplan-149.pdf

Link til forslag til kommuneplantillæg:

https://www.aabenraa.dk/media/4114447/forslag-tillaeg-54.pdf

Link til miljøvurdering:

https://www.aabenraa.dk/politik-og-dialog/aktuelle-hoeringer/miljoekonsekvensrapporter/

Projektet omfatter ca. 34 ha og solcelleparken forventes at få en kapacitet på ca. 34 MW. Sol- celleanlægget består af jordbaserede og fastmonterede stativer. Solcellerne placeres på stativerne som opstilles i lige rækker. Solcellepanelerne er anti-refleksbehandlet således, at evt. genskin fra panelerne minimeres. Stativerne har en maksimal højde på 4,0 meter over terræn.

Derudover opstilles et mindre antal teknikbygninger i form af transformerkiosker med en maksimal bygningshøjde på 3 meter over terræn, samt evt. en step-up transformer med en maksi- mal højde på 6,5 meter over terræn. Alle bygninger opføres i ensartede, mørke og diskrete na- turfarver.

På arealet etableres enkelte serviceveje men ellers tilsås hele arealet med græs og påtænkes evt. afgræsset med dyrehold. Ved brug af dyrehold til afgrænsning opstilles der også enkelte mindre foder- og læskure på arealet.

Arealet afskærmes mod omgivelserne af levende hegn til alle sider. Beplantningsbæltet består af minimum 6 rækker og er minimum 10 meter bredt. Beplantningsbæltet har minimum samme højde som solcellerne og der anvendes egnstypiske og hjemhørende træer og buske som sammensættes således, at de virker afskærmende i hele højden.

Solcelleparken forventes at levere ca. 35.000 MWh om året, svarende til ca. 8.750 husstandes årlige strømforbrug.

Fig. 1a:
Placering af solcellerne inden for lokalplanområdets afgrænsning.

Anmeldelse af krav om erstatning for værditab (værditabsordningen)

Som bilag 1 er vedlagt Energistyrelsens vidensblad, som redegør for værditabsordningen.

Værditabsordningen giver ejere af beboelsesejendomme, som bliver naboer til nye solceller mulighed for at anmelde krav om betaling for værditab, hvis de planlagte solcelleanlæg må forventes at påføre de pågældende ejendomme et sådant tab.

Det betyder, at rene erhvervsejendomme ikke i henhold til værditabsordningen kan opnå beta- ling for et værditab på deres ejendomme, da forudsætningen for at kunne få betaling for et værditab i henhold til denne ordning er, at der er tale om værditab på en beboelsesejendom. Definitionen på en beboelsesejendom fremgår i øvrigt af det vedlagte vidensblad.

 

Anmeldelse af krav om salgsoption (salgsoptionsordningen)

Som bilag 2 er vedlagt Energistyrelsens vidensblad, som redegør for salgsoptionsordningen.

Salgsoptionsordningen giver ejere af beboelsesejendomme, som er helt eller delvist beliggende i en afstand af op til 200 meter fra nærmeste solcelleanlæg mulighed for at anmelde krav om salgsoption.

Dette forpligter således opstilleren til at tilbyde ejeren af beboelsesejendommen at købe ejen- dommen ved slagsoption, såfremt beboelsesejendommen får tilkendt et værditab fra Taksationsmyndigheden på over 1 % af beboelsesejendommens værdi.

Vælger en ejer af en beboelsesejendom at benytte salgsoptionen, vil ejeren og opstilleren selv skulle aftale tidspunkt og vilkår for indfrielsen af salgsoptionen. Allerede udbetalt værditabser- statning på beboelsesejendommen vil blive fraregnet ved indfrielsen af salgsoptionen.

Som supplement til vidensbladene for værditabs- og salgsoptionsordningen er der i bilag 4 vedlagt et oversigtskort, samt en liste over de beboelsesejendomme som er helt eller delvist beliggende i en afstand af op til 200 meter fra nærmeste solcelleanlæg i projektet.

Listen og oversigteskortet afgør, hvilke beboelsesejendomme der kan anmelde krav om værdi- tab gebyrfrit, ligesom de afgør, hvilke beboelsesejendomme, der er omfattet af salgsoptions- ordningen.

Forudsætningen for at kunne anmelde krav om værditab gebyrfrit og for at være omfattet af salgsoptionsordningen er, at ejendommens beboelsesbygning(er) ligger helt eller delvist inden for den angivne afstand på 200 m fra nærmeste solcelleanlæg. Det er således beboelsesbygningens placering, der er afgørende for, om der er fritagelse for gebyr og om man kan an- melde krav om salgsoption. Det er ikke tilstrækkeligt, at beboelsesejendommens udendørsarealer, fx terrasse og haver – arealer, som vil indgå i en evt. værditabsvurdering – ligger inden for den angivne afstand, hvis beboelsesbygningen ligger uden for.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at det er Taksationsmyndigheden der vurdere om projektet påfører beboelsesejendommen et værditab, hvorfor man ikke nødvendigvis er berettiget til salgsoption eller værditabserstatning– selvom ens beboelsesejendom fremgår af listen.

Ved tvivlsspørgsmål kan Energistyrelsen kontaktes på e-mail: fo@ens.dk.

 

Anmeldelsesfrist

Anmeldelse af krav om værditabserstatning og salgsoption vedr. projektet nordvest for Torp skal ske inden 8 uger efter, at det offentlige møde er afholdt, hvilket vil sige senest den 18. oktober 2022 KL. 23.59.

Fremgangsmåden for anmeldelse af værditabskrav er beskrevet i vedlagte vidensblad om værditabsordningen.

Overskrides fristen eller indbetales gebyr ikke senest efter påkrav, er opstilleren ikke forpligtet til at betale for værditab eller salgsoption.

Kun under særlige omstændigheder kan der dispenseres fra fristen.

Dispensation fra anmeldelsesfristen kræver, at ejeren af beboelsesejendommen af særlige grunde ikke har haft mulighed for at blive opmærksom på det foreliggende individuelle orienteringsbrev, som er sendt pr. digital post til ejere og beboere af bygninger på matrikler, som der er helt eller delvis beliggende 1,5 km fra det planlagte solcelleanlæg, eller at ejeren ikke har kunnet fremsætte krav inden for 8-ugers-fristen pga. sygdom, længere tids bortrejse el. lign.

 

VE-Bonusordningen

Som bilag 3 er vedlagt et vidensblad fra Energistyrelsen, som beskriver reglerne for VE-bonus, der giver beboere af beboelsesejendomme, som er beliggende i en afstand af op til 200 meter fra nærmeste solcelleanlæg mulighed for at få en årlig udbetaling svarende til en del af anlæg- gets kapacitet i hele anlæggets levetid.

Udbetalingen vil blive baseret på anlæggets produktion fra 6,5 kW og elmarkedsprisen og være skattefri. Det forventes, at den gennemsnitlige årlige udbetaling pr. husstand for solceller ud- gør ca. 2.500 kr., samt at den samlede VE-bonus maksimalt udgør 1,5 % af anlæggets kapacitet.

Som supplement til vidensbladet for VE-bonusordningen er der i bilag 5 vedlagt et oversigts- kort, samt en liste over de beboelsesejendomme som er helt eller delvist beliggende i en af- stand af op til 200 meter fra nærmeste solcelleanlæg i projektet.

Oversigtskortet og listen skal hjælpe beboere af beboelsesejendomme, som bliver naboer til projektet, med at klarlægge, om hvorvidt vedkommende og dennes husstand er berettigede til en årlig VE-bonus.

Forudsætningen for at få tildelt en årlig VE-bonus er, at ejendommens beboelsesbygning(er) ligger helt eller delvist inden for den angivne afstand på 200 m fra nærmeste solcelleanlæg. Det er således beboelsesbygningens placering, der er afgørende for, om beboere og dennes husstand kan få tildelt VE-bonus. Det er ikke tilstrækkeligt, at beboelsesejendommens primære udendørsarealer – arealer, som vil indgå i en evt. værditabsvurdering – ligger inden for den angivne afstand, hvis beboelsesbygningen ligger uden for.

Solenergi Torp ApS har i bilag 6, vedlagt anlægskoordinater for projektet samt i bilag 7, et til- bud om udbetaling af VE-bonus til de husstande som fremgår af bilag 5. Tilbuddet skal accepteres senest den 18. oktober 2022 kl. 23.59.

Spørgsmål vedr. solcelleprojektet kan rettes til:

Solenergi Torp ApS
Varnæsvej 329
6200 Aabenraa
Att.: Hans Loff

Tlf.: 20963622
E-mail: loff@loff.dk

Spørgsmål vedr. værditabs-, salgsoptions- eller VE-bonusordningen kan rettes til:

Energistyrelsen
Niels Bohrs Vej 8D
6700 Esbjerg
Att.: Center for Energiadministration (MUN) 
E-mail: fo@ens.dk

 

Bilag 1 – Vidensblad om værditabsordningen

Bilag 2 – Vidensblad om salgsoptionsordningen

Bilag 3 – Vidensblad om VE-bonusordningen

 

Bilag 4 – Liste (gebyrfritagelsesgrænse og salgsoption)

Liste over hvilke beboelsesejendomme som er registeret til beboelse i BBR, der er helt eller delvis beliggende i en afstand af op til 200 meter fra nærmeste solcelleanlæg. Se evt. vedlagt oversigtskort i A3.

Bilag 5 – Liste (VE-bonus)

Liste over hvilke beboelsesejendomme som er registeret til beboelse i BBR, der er helt eller delvis beliggende i en afstand af op til 200 meter fra nærmeste solcelleanlæg. Se evt. vedlagt oversigtskort i A3.

Bilag 6 – Anlægskoordinater

Liste over anlægskoordinater for projektet i format UTM/ETRS89.

 
Please install and activate TablePress plugin to work this widget.

Bilag 7 – Meddelelse af accept af VE-bonus

Information om projekt
Projekt navn:
Kommune:

Informationer om husstanden Adresse i BBR:
Postnr. og by:
Er husstanden beliggende inden for:
– 200 meter fra nærmeste solcelleanlæg

JA____

Nej_____

Information om den ansvarlige, der skal stå for fordelingen af VE-bonus i husstanden: Navn:

Telefonnummer:
E-mail:

Bankkonto: Reg.nr._____________ Kontonr.:_______________________

Information om beboere i husstanden (også den ansvarlige) husk fysisk underskift:

Navn:
Fødselsdag:
Fordeling: Underskrift:

Navn:
Fødselsdag:
Fordeling: Underskrift:

Navn:
Fødselsdag:
Fordeling: Underskrift:

Navn:
Fødselsdag:
Fordeling: Underskrift:

Betingelser

  • Tilbuddet er betinget af, at beboelsesejendommens beliggenhed opfylder betingelserne i § 14, stk. 1, nr. 1 i forhold den endelige placering af anlægget jf. § 14, stk. 1, nr. 2 i bekendtgørelse nr. 2161 af 14. december 2020 om VE-bonusordning til naboer til vind- møller, solcelleanlæg, bølgekraftanlæg og vandkraftværker.

  • Tilbuddet er betinget af, at husstande der ønsker at acceptere dette tilbud om VE- bonus, inden den 18. oktober 2022 meddeler deres accept skriftligt til opstiller. Meddelelsen kan sendes til: Solenergi Torp ApS, Varnæsvej 329, 6200 Aabenraa eller pr. e- mail: loff@loff.dk. Tilbud, der er indkommet efter den 18. oktober 2022 kl. 23:59, vil dog også blive accepteret.

  • Tilbuddet er betinget af, at husstanden angiver hvordan udbetalingen skal fordeles mel- lem beboerne i husstanden.

Vejledning:

Husstanden er berettiget til VE-bonus fra første produceret kWh fra anlægget og i hele anlæg- gets levetid, dog ophører en beboers ret til at modtage VE-bonus, hvis beboeren flytter fra husstanden.

Ved en beboers fraflytning eller ved en ny beboers tilflytning til en husstand med ret til VE- bonus skal beboeren oplyse opstilleren om fra- eller tilflytning samt dato for fra- eller tilflytningen. Husstanden skal herefter indsende en ny meddelelse om accept af VE-bonus til opstilleren igen.

Retten til VE-bonus ophører ved udgangen af den måned, beboeren er flyttet fra husstanden. Fraflyttede beboeres ret til VE-bonus overgår til nye beboere, der flytter ind i husstanden. Ret- ten overgår ved begyndelsen af den første hele måned efter beboeren er flyttet ind i husstan- den. Flytter ingen ny beboer ind i husstanden overgår den fraflyttede beboers ret til VE-bonus til de resterende beboere i husstanden.

Tidspunktet for en beboers ind- eller fraflytning i en husstand bestemmes af den ind- eller fra- flytningsdato, der er registeret i CPR.

En beboer i en husstand med ret til VE-bonus, der er ejer af beboelsesejendommen og har be- nyttet sig af retten til salgsoption, jf. § 6a i lov om fremme af vedvarende energi, har ret til at modtage VE-bonus frem til udgangen af den måned, hvor beboeren flytter fra ejendommen.

VE-bonus udbetales til husstanden én gang årligt bagudrettet med frist den 1. maj.

VE-bonus udgør:

  • Andel af elproduktionen (%) = (VE-bonus(MW) / (samlet kapacitet(MW), og skal beregnes af anlæggets produktion fra 6,5 kW.

VE-bonus opgøres på månedlig basis efter følgende formel:

  • Bonus (kr.) = andel af elproduktionen (%) * elpris (kr./kWh) * produktion (kWh)

Den gennemsnitlige månedlige elpris benyttes i udregningen af VE-bonussen. Den elpris, som opstilleren har modtaget som afregning for den leverede elektricitet, anvendes. Hvis anlægget i en periode ikke leverer strøm til el-nettet, men i stedet producerer elektricitet til egen for- brugsinstallation, benyttes den gennemsnitslige månedlige spotpris i det relevante prisområde i udregningen af VE-bonussen i den periode, hvor der ikke leveres strøm til el-nettet.

Udbetalingen af VE-bonus beregnes af hele anlæggets produktion.

Den samlede VE-bonus, som opstiller skal udbetale, kan maksimalt udgøre 1,5 pct. af anlæg- gets kapacitet. Såfremt udbetalingen af VE-bonus udgør mere end 1,5 pct. af anlæggets kapacitet, fordeles bonussen ligeligt på alle berettigede husstande.

Opstiller har pligt til at sikre, at de husstande, der har ret til VE-bonus, som har accepteret dette tilbud om VE-bonus, modtager den korrekte udbetaling af VE-bonus.

VE-bonus til en husstand udbetales til den beboer, der er ansvarlig for fordelingen af VE-bonus i husstanden. VE-bonus udbetales til den af beboeren oplyste bankkonto.

Alle rettigheder forbeholdes © 2022 Solenergi Torp ApS

CVR: 42681989